Add floating follow and dashboar

Friday, 13 October 2017

Good Listener

Assalamualaikum,

Anyone has any tips on how to become a good listener? 'Cause I've had enough of feeling shitty 'cause I'm a terrible listener. Idk man, I can count with my lubang hidung(exaggeration on how sikit the  number of them) already how many times ppl come and told me about their problems and every time I feel like I've responded terribly awful and maybe hurt their feelings some more. I feel like a piece of ****. I always bottle up my real feelings because I don't have the freaking courage to open up, so i really respect those who are able to do so. However, my incapability of listening and responding in an appropriate manner make me hate myself even more. I just wanna say sorry. Yknow it sucks when the conversation already ended like few hours or maybe weeks ago but you're haunted by guilty that sometimes you can't help yourself because you feel like it's already too late to fix everything. And then you overthink. The flashbacks of you getting ignored, told bad things, backbitten by others are wildly attacking your mind.

Sometimes I think I'm an introvert because I don't really have any best friends, I mean I can't have any. I'm incapable of having any best friends because I'm too scared to get attached. I can't deny the jealousy whenever I see a squad of girls doing things together but nope, that's just something that won't occur to me. Some ppl can't believe it when I said, "I think maybe I'm an introvert". But hey, I don't know myself either. There are times that I can become so friendly to strangers but there are also times that I can't even look around me 'cause I'm too scared if I accidentally locked my eyes with strangers'.

I'm sorry for being me.

https://www.pinterest.jp/pin/566186984382277380/

Wednesday, 11 October 2017

Follow the System?

Assalamualaikum.

Warning: Aku dah simpan jadi pekasam lama dah rant ni sebab rasa kalau tulis kat FB nanti menyemakkan mata kalian. Hampir setahun lebih gak la peram ni. lols


So ceritanya, kat sekolah aku sekarang(University of Yamanashi), masih ada kelas Bahasa Inggeris dan kalau ada kelas mestilah ada kerja sekolahnya ye dak? Antara kerja nya waktu tu ialah kitorang kena siapkan set koleksi soalan yang ala-ala TOEIC test. Kira bagi kebanyakan budak Malaysia, TOEIC test punya level ni memang kacang gila la, celah gigi je, sebab dak Jepun selalunya lemah sikit bab listening dengan part baca perenggan English yang panjang. Alah, sama jelah macam mana foreigner yang berada di Jepun kebanyakannya rasa culas nak baca tulisan Kanji banyak-banyak.

Well, long story cut short, budak Malaysia pun selalunya akan siapkan kerja sekolah tu dalam masa yang singkat dan dengan markah yang agak tinggi lah. TETAPI, apabila time nak habis semester, dapat tahu markah kitorang untuk esaimen tu. Bapak rendah gilak, lebih kurang separuh je daripada total marks. Aik?! Apa sudah jadi ni? Bikin panasssssss. hahaha

Rupa-rupanya dia kira based on MASA yang diperuntukkan untuk buat kerja tu. 

"Eh, kalau gitu, patutnya markah tinggi lah sebab kita dapat siapkan awal pastu dapat markah tinggi lagi daripada dak-dak Jepun lain. Kan kan kan?"

Too bad, my dear. Sebabnya kita kena ikut berapa masa yang diperuntukkan untuk buat tu. Contohnya dia kata kena gunakan masa dalam 30jam satu semester untuk belajar English, so kalau tak cukup kiranya kita ni tak cukup belajar lagi lah English for the semester or sth like that. Rasa macam kena troll gila kot masa tu. Dahlah time first year, naive suci murni lagi. Aku buat bersungguh-sungguh nak kasi markah baik punya kot sekali jadi camtu. (salah sendiri pun lah tapi kot sebab tak baca arahan betul-betul)

Then, the next semester ada lagi bendalah online yang English tu. Tapi kali ni aku taknak tertipu lagi makanya aku pun main hentam je ketik-ketik (read: klik-klik) jawapannya lalu aku tunggu sambil sapkoktanglu minum-minum kopi ke bersiar-siar ke untuk cukupkan masa dia. Markah rendah sangat-sangat sebab aku tak baca or dengar pun benda tu, just klik je.


ANDDD GUESS WHAT? This time I got full marks for that essaignment. orz.


Ada sorang English teacher yang daripada UK ke Amerika (maafkan ingatan aku yang sering hilang ini) komplen gak lah pasal sistem tu. Idk man, aku malas nak komplen, pada aku masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak. dah stail depa camtu, ikut jelah dak? Very Melayu lah iolsss, jangan memain.

Tapi aku terfikir gak bagus ke perangai camni? Bila kita tahu sesuatu sistem tu tak bagus, mungkin lebih baik jika kita bersuara dan berusaha nak mengubah sistem tu? Kemudian aku terbayangkan macam mana lah dengan nasib mungkin pekerja di sesebuah syarikat, atau mungkin rakyat di sesebuah negara yang tak puas hati dengan sesuatu sistem di syarikat atau negara mereka tapi ada banyak sebab dan kekangan yang menyebabkan diorang tak boleh bersuara.

Jadi di sini..... err, aku tak ada idea lah nak bagi kesimpulannya. Boleh tak biar tergantung dulu...




http://www.contrib.andrew.cmu.edu/~hmoazam/uploads/8/7/9/3/87930164/embedded-systems-design_2_orig.jpg

Sunday, 8 October 2017

Testing

Assalamualaikum,

First day baito(part time job) kat tempat yang jauh gila la kot agaknya dari rumah. Jarak cam Kuantan-KL lebih kurang. Seminggu sekali ulang-alik pastu 3hari 2malam tu plannya nak merempat secara "berstrategi" la kat mana-mana. Sekarang takleh tidur sebab tadi pekena Nescafe secawan. Alhamdulillah masih bersyukur ada tempat berteduh, makan minum apa semua cukup; yknow what, if this experience doesn't make me grateful idk what else will. Rasa rindu rumah (both rumah sewa kat Kofu dengan rumah keluarga kat Kuantan).

Ganbarimasu! Insya Allah