Add floating follow and dashboar

Thursday, 20 April 2017

Common Sense

Assalamualaikum,

"Common sense", perkataaan yang bagi aku bordernya berada dalam gray zone.

Contohnya common sense bagi seorang Jepun dengan seorang Melayu mungkin berbeza; pendek kata banyak lagilah faktor yang mempengaruhi pemahaman common sense bagi setiap individu.

Tapi kadang-kadang benda yang simple, macam:-

1) Jangan cerita tentang lauk yang dah habis kat orang yang baru sampai kat keraian@jamuan tu

2) Jangan cerita betapa bestnya kau pergi tempat yang kau memang dah pernah janji nak pergi dengan member kau tapi akhirnya kau gi tak ajak dia

3) Lepas habis makan kat restoran tinggalkan dalam keadaan yang "murni" takmo sepah-sepah

4) Tidak beretika untuk share/tweet/fb etc hasil seni orang lain tanpa memberikan kredit kepada orang tersebut


blabla...


eh, tengok tu, macam banyak lagi.. memang pun.
Pada aku, cara untuk meluaskan "kosa kata common sense" ni ialah untuk bergaul dengan pelbagai jenis manusia. Ganbarimashoune.

No comments:

Post a Comment