Add floating follow and dashboar

Saturday, 28 July 2018

Stop! Kursus Kejuruteraan Sains Komputer di Jepun?

Assalamualaikum,

Sedikit intro:
Aku pelajar tahun ke-4 コンピューター理工学科
(Computer Science and Engineering) di universiti di Jepun. Dulu persediaan di Ambang Asuhan Jepun. Kalau nak tahu course ni belajar apa secara detail, Google plis, cheq penyegan nak tulis 😂

Tujuan aku type entry ni adalah untuk:-
elakkan rakan2/adik2 terambil course ini @ yang seumpamanya lalu menyesal. Aku taknak kalian rasa apa yang aku rasa. Apa yang aku akan tulis ni ialah pendapat peribadi aku; mungkin ada salah dan tak dapat memuaskan hati semua orang.

さて、始めます。

Kejuruteraan memang la mencabar. Bahasa Jepun pun mencabar. Rakan-rakan yang datang Jepun untuk belajar selain kejuruteraan pun aku tengok ada cabaran masing-masing. Jadi sangat la tak adil untuk aku dakwa course ni yang paling susah. Cumanya....

Aku mintak sangat korang fikir dalam-dalam kalau ada terdetik di hati nak try course ni. Antaranya ialah perkara-perkara di bawah:

1) ANDA ADA BASIC PROGRAMMING?
- di pusat persediaan, kita ada belajar warm up bahasa jepun, kimia, fizik, math. Tapi, tidak bagi asas programming. (Setakat tahun 2015, taktau la kot silibus berubah 😅)
Kalau nak sangat ambil course ni, cuba try test belajar dulu sendiri basic programming dalam English/Bahasa Melayu supaya tak stres nanti kena belajar from 0 in Japanese. Aku dulu masa awal-awal masuk universiti, lama juga nak adapt dengan perbezaan bahasa, environment etc. Banyak benda baru. Stres dengan programming ni terasa besar juga bila ditambah dengan stres-stres yang lain.

2) ANDA MINAT PROGRAMMING?
- Jangan paksa diri buat benda yang kita tak minat dan tak boleh go. Bila dah cuba yang di point 1) dan rasa/tahu yang memang tak masuk dengan benda-benda macam ni, pilih benda lain. Tolong jangan fikir, tak apa, try je dulu, kalau hati dah rasa berat; hatta sekelumit sekalipun. Ini bukan cobaan, sebab melibatkan pihak penaja yang mana kalau kita tak habiskan pengajian; kena bayar dalam beratus ribu RM.

3) YANG UTAMA
- Doa banyak-banyak kat Allah semoga berikan petunjuk. Consult with sensei and supervisor. Analisis diri sendiri. Kalau dah termasuk AAJ, kemudian rasa macam tak tahu nak pilih course mana, この学科を選ばないでくださいと言いたいところですが、あくまでもみなさんの人生なので僕はなんとも言えないんですね。

- この学科に入ってしまった方々へ、やめるのなら、早いうちにやめましょう。そのほうが、時間と努力の無駄が減少できます。
僕ずっとやめたかったのに色々考え過ぎちゃって今更やめても。。という状態に至りました。みなさん、僕みたいにならないでください。


Aku ada kenal senpai Malaysia yang berbahagia dengan course yang seakan-akan course ini. Dia memang minat dan banyak belajar sendiri pasal teknologi, programming etc. Major respect *hats off*. Kalau kalian minat, tolong teruskan, negara perlukan pakar teknologi. Aku doakan yang terbaik. I sapot chuols. Tolong doakan aku jugak 😭😭  Aku cuma cuba simpulkan points yang aku rasa aku akan bersyukur kalau someone had told me before. I was too naive 😅😅

ps:/ typhoon is very strong tonight. I can hear the sound from inside my room.