Add floating follow and dashboar

Friday, 5 May 2017

Drama

Assalamualaikum,

Cantiknya lukisan, macam gambar betul,
Cantiknya pemandangan, macam lukisan. 
Hidup yang penuh konflik, macam drama,
Drama yang penuh konflik, macam kehidupan.

Kelakar kan.

Btw,

Siapa pernah tengok drama Jepun yang bertajuk Operation Love(プロポーズ大作戦)?

Drama lama la, tapi aku sangat suka lagu yang keluar dalam drama ni iaitu "Ashita Hareru Kana" dan "Chiisana Koi no Uta".

Drama ni pendek katanya pasal lelaki yang balik ke masa lampau untuk dapatkan perempuan yang dia syiok. Langsung tak logik la tapi. Aku sakit jantung tengok drama ni sebab geram dengan dia yang pada pandangan aku, "tak menggunakan peluang dia untuk balik ke masa lampau dengan sebaiknya".

Sebenarnya dulu drama ni pernah disiarkan kat 8TV di Malaysia jam 15:00 hari Ahad. Masa tu aku kecil lagi, tapi dah start "gila Jepun". Tapi aku tonton drama tu lagi sekali, baru-baru ni juga. Aku dapat kesan perbezaan pendapat aku yang sekarang dengan dulu berkenaan ending drama tersebut.

Dulu: Nasib baik watak utama tu dapat akhirnya dengan perempuan yang dia nak sangat tu. Penat satu season drama cerita pasal dia undur masa.
Sekarang: Bukan main ada lelaki yang baik yang nak kat perempuan tu, dia pilih laki watak utama tu juga? Geram je rasa.

haha, tu je nak cakap.




Tuesday, 2 May 2017

Fuji

Assalamualaikum,


Biasa kalau tengok Mt.Fuji, akan rasa gembira dan semangat. Sebab bukan senang nak nampak dia; perlukan cuaca yang terang dan molek. Tapi belakangan ni, tengok Fuji-chan rasa sedih.


15 Apr 2017. Parking Trial Supa


富士山を眺めると嬉しくて元気出てたが最近は悲しくなる。

ps:/ siang tadi pi bahan melantak mee Samyang masa perut kosong, dah malam tak leh tidur; sakit perut. Lantakla Labu~

Sunday, 30 April 2017

Tipuware

Assalamualaikum,

器が大きい人になりましょう。Utsuwa ga ookii hito ni narimashou.  
Mari jadi orang yang berjiwa besar. (tak silap aku camni la maksudnya)

Hampir 2 tahun status dalam Bahasa Jepun ni jadi status LINE aku. Tak bertukar. Sebab di Jepun banyak guna LINE, macam mana di Malaysia banyak guna Whatsapp, jadi aku minta maaf jika aku tak perasan mesej korang di Whatsapp (<-- alasan) 

"Jiwa besar" di sini, apa yang aku cuba nak jadi (2 tahun yang lalu masa aku setkan status tu) ialah 
  1. tak mudah ambil hati 
  2. senang hati dengan orang
  3. berlapang dada bila dilanda musibah

Aku harap ianya tak akan hanya jadi omong kosong. Sebab belakangan ni aku pantang banget, bila kena 無視(bluetick) bila aku tanya sesuatu kat group ke (terutamanya kalau benda penting yang aku perlukan jawapan segera), rasa macam darah tu ssupp! laju je naik ke otak. Kurniakan la kesabaran kepada kami ya Allah. 

Tapi kalau nak diikutkan, dalam kelas Human and Computer Interaction, sensei aku ada cakap lebih kurang beginilah bunyinya,

"Sistem komunikasi jika dilihat daripada 2 aspek; masa dan 空間(ruang), media sosial dan seumpamanya tergolong dalam kategori 非同期型(tidak serentak) dan 分散型(遠隔地間)(jarak jauh). Jadinya, ia merupakan salah satu kaedah yang menyokong komunikasi di antara pihak yang berjauhan dalam MASA YANG BERBEZA. Jadi, apabila kita di 既読無視(macam bluetick kot eh), kita tak patut untuk marah. Sebab ia sememangnya kaedah yang dicipta sebegitu. Tidak parallel waktunya."

ps;/  Utsuwa dalam Bahasa Jepun juga merujuk kepada bekas, dan ibu aku selalu bergurau sebut bekas Tupperware tak berapa nak Tupperware kitorang tu sebagai Tipuware. 
Disclaimer: Penggunaan kosa kata ni mungkin tak betul, aku tengah mood malas nak check sekarang.